Обережно посушлива пора провокує виникнення блискавки!

За статистикою, у світіщорокувід удару блискавки гинуть до 3000 людей. Обов`язково кожній людині потрібно знати правила поведінкипід час грози. Щобзнизитиризикпід час грози на відкритіймісцевості:неможнаховатисяпідвисокі дерева, особливо поодинокі. Щоцікаво: найбільшнебезпечними з них є дуб, тополя, ялина та сосна. Дужерідкоблискавкавлучає у вербу і клен, а найменшвірогіднаїї атака на кущі. На відкритомупросторікращеприсісти в суху яму чи траншею. Тіло повинно матиякнайменшеточокдотикуіз землею, не лягайте на землю, ботим самим збільшуєтеплощувраженнярозрядом, а кращепотрібносісти, злегканахиливши голову, щоб вона не булавищепредметів, якізнаходятьсяпоряд; не ховайтеся в невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах, тимбільшесередострівців дерев! Не потрібнобігти! Також, якщомаєте при собі, не забудьте негайновимкнутимобільний телефон! 
Якщо вас двоє,троєчибільше, – не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтесяпоодинці, борозряд, як відомо, перебігає через контакт людськихтіл. Перебуваючи у сховищі, ноги тримайтевкупі, а не розкидано, тим самим звузившиплощуможливогоураженнярозрядом; негайнослідпозбавитисьусіхметалевихпредметів, які є на вас чи при вас: лопати, сокири, ножі, браслети, навітьгодинники – покладіть у захищеномумісцідалівід себе; під час грози припинітьпрогулянку на велосипедіабо верхи на коні – велосипед поставтеякнайдалівід себе, а коня прив’яжіть, бажано до невисокого дерева і не до паркану; не потрібнокупатисяпід час грози. Проте коли гроза застала під час купання, то слід до берега добиратисяповільно, спокійно, не вимахуючи руками, якщо гроза застала вас на човні, то слідвибратися на берег, а коли цезробитинеможливо, то сидітьнерухомо, витягши з води весла. У горах маємоуникатирізнихвиступів і підвищень. Небезпечнимиможуть бути й металевіпредмети, отже, не вартоперебуватипорядіз ними. Якщовизнаходитесявприміщенні: негайнозачинітьусідвері, кватирки, вікна і відійдітьподалівід них, такожтримайтесянавідстанівіделектроприладів, труб, узагалі будь-якогометалевогоначиння; не користуйтеся водопроводом. У жодномуразі не слід у цей час митися у ваннах; утримайтесядзвонити по телефону, привеликійпотребіробітьцешвидкоодразу ж опіслячергового грозового розряду. 
Отже, якщолюдина не розгубиться і згадаєціпоради, її обмине навіть та десятимільйонна доля ризику, яку таїть у собіблискавка.