Попільнянським районним судом Житомирської області, протягом 2019 року, за участі прокурорів Коростишівської місцевої прокуратури, винесено 18 постанов у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

         Загалом, до адміністративної відповідальності за несвоєчасне подання декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (ч. 1 ст. 172-6 КУпАП) у 2019 році, притягнено 15 осіб, відносно яких застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 50 н.м.д.г., що становить 850 грн.

         Варто зазначити, що за поточний період року визнано винними у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією 11 депутатів, із них: 2 депутати Красногірської сільської ради, 5 депутатів Квітневої сільської ради, 3 депутати Корнинської селищної ради та один депутат Попільнянської районної ради.

         Протягом 2019 року, Попільнянським районним судом звільнено від відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією двох посадових осіб. Відносно однієї посадової особи провадження у справі закрито, у зв’язку із закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності.

         Звертаємо Вашу увагу на те, що у 2019 році значно збільшилась кількість осіб, притягнених до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Так, у 2018 році Попільнянським районним судом, за участі прокурорів Коростишівської місцевої прокуратури винесено лише 8 постанов у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією (коли у 2019 році винесено 18 постанов).

В свою чергу, у 2018 році визнано винними у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 172 -6 КУпАП (несвоєчасне подання декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування) 7 осіб, із них: депутати Строківської, Турбівської сільської ради, Корнинської селищної ради, Попільнянської ОТГ та депутат Попільнянської районної ради.

Тому, Коростишівська місцева прокуратура закликає до неухильного дотримання вимог Закону України «Про запобігання корупції», особливо в частині вчасного подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування.

Роз’яснюємо, що відповідно до статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» особи, зазначені у пункті 1, підпунктах «а» і «в» пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3 Закону, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

Особи, зазначені у пункті 1, підпунктах «а» і «в» пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3 Закону, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

Особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншу діяльність, зазначену у підпунктах «а» і «в» пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3, зобов’язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому частиною першою цієї статті порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

Особа, яка претендує на зайняття посади, зазначеної у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 Закону, та особа, зазначена у пункті 4 частини першої статті 3 Закону, до призначення або обрання на відповідну посаду, подає в установленому Законом порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функції держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

Упродовж семи днів після подання декларації суб’єкт декларування має право подати виправлену декларацію.

Відповідно до частини другої статті 52 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобов’язаний письмово повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції, шляхом подання відповідного електронного повідомлення до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування через власний персональний електронний кабінет у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна.

 

 

Прокурор Коростишівської

місцевої прокуратури

                                                                                                                       В. Давидюк